Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), care arata ca Romania are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor romani. 

Reprezentantul BM a precizat ca Romania are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, insa, in acelasi timp, a avut o rata a somajului "incredibil de stabila", atat in perioada de criza, cat si in cea de crestere economica. 

Studiul citat a mai aratat ca procentul companiilor din Romania care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult in ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata. 

"In sectorul privat, s-a extins dramatic invatamantul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata", a subliniat Leyton. 

La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca este nevoie de o schimbare a modului de abordare a politicilor privind piata muncii, dar si de o preocupare sporita pentru imbunatatirea aptitudinilor si competentelor profesionale ale angajatilor. 

"Romania se confrunta cu personal slab calificat. (...) A trecut valul de forta de munca calificata in domenii industriale. Acum, exista o mica tendinta de a pleca si a fortei de munca mai putin calificate, care intampina insa dificultati pe piata europeana. Este o reactie negativa a populatiei de acolo, care vede un pericol prin faptul ca romanii necalificati accepta salarii mai mici si conditii de munca mai precare", a mai spus Campeanu. 

Ministrul Muncii a precizat ca Romania trebuie sa isi dezvolte sistemul de educatie si formare pe tot parcursul vietii, iar angajatorii trebuie sa se implice si ei mai mult in pregatirea si formarea propriilor angajati.