Potrivit INS, castigul salarial mediu nominal brut a fost, in martie 2015, de 2.529 lei, cu 5,6% mai mare decat in luna februarie 2015.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,4%.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 105,3% pentru luna martie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 135,1% cu 6,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2015.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: 19,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 12% si 16% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intre 8% si 11,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale si colectarea si epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (-8,6%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) (-4,3%), respectiv telecomunicatii (-4,0%).

In sectorul bugetar, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din actele normative in vigoare, precum si ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat si in sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (1,4%).