Numarul locurilor de munca vacante este mai mic cu 100 fata de trimestrul anterior si mai mare cu 8.300 fata de aceeasi perioada din 2013.

"In trimestrul IV 2014, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,93%) si in alte activitati de servicii (2,5%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (10,6 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 0,98%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7,3 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,4 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,4 mii locuri vacante in invatamant", se arata intr-un comunicat al INS.

La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,07%, respectiv 0,04 mii locuri vacante), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,4 puncte procentuale) si in cele din administratia publica (+0,3 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai relevante scaderi le-au inregistrat activitatile de invatamant (-0,21 puncte procentuale), urmate de cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv din informatii si comunicatii (-0,17 puncte procentuale pentru fiecare in parte).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai relevanta crestere atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca s-a inregistrat in randul ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,53 puncte procentuale, respectiv +1,6 mii locuri vacante), iar singura scadere fata de perioada analizata s-a regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,12 puncte procentuale, respectiv -0,01 mii locuri vacante).