Adrian este din Baia Mare si la 44 de ani va lua drumul tundrei siberiene, unde va munci la o magistrala de gaz.

"M-au convins banii. Este vorba de un salariu de 2500 euro lunar. Am lucrat cu rusi, baieti in regula, razboi nu este, lumea merge", a povestit Adrian Raicu.

In plus, orele suplimentare sunt platite separat, iar transportul si cazarea, suportate de angajator. Pe langa specializare, limba rusa face diferenta:

"Nu gasim oameni in celelalte tari, asa ca am ajuns in Romania. E nevoie de oameni care sa vorbeasca rusa si limba germana si asta e foarte greu de gasit", a declarat Lotte Zinkhaan, angajator.

Daca in alte tari din Europa angajatorii au numarat pe degete vorbitorii de rusa, la noi au gasit destui oameni, pentru ca limba lor era obligatorie in scolile noastre, pana in '89. Problema este ca elevii de atunci se apropie acum de 40 sau 50 de ani.

Contractele de munca pot dura cel mult 10 ani, iar candidatii selectati vor incepe lucrul luna viitoare.

Pentru mai multe informatii despre joburile din Rusia, puteti suna la numarul de telefon 0726.354.188

Alti romani isi incearca norocul in Norvegia. O firma de recrutare cauta 250 de ghizi pentru celebrele zone cu fiorduri.

"Oferta este buna sub aspectul motivatiei salariale:intre 2500 si 3000 de euro", a anuntat Doru Draghici, director AOFM Bihor.

Insa norvegienii nu dau oricui acesti bani. Sunt preferati cei care vorbesc foarte bine engleza, plus inca doua limbi de circulatie internationala. Conditie grea pentru unii.

Dosarele pentru Norvegia pot fi depuse pana pe 16 ianuarie. Mai multe informatii pe site-ul eures.

Si mai multe firme din Germania cauta sa angajeze, prin Agentia de Somaj Vaslui, peste 560 de specialisti in diverse domenii, de la mecanici industriali si sudori calificati, platiti cu 2.800 euro pe luna, pana la asistenti medicali si medici, acestia din urma putand castiga pana la 6.000 euro pe luna. 

Cele mai multe posturi, respectiv 76, sunt disponibile pentru asistenti medicali si ingrijitori pentru persoane in varsta. 

Printre locurile de munca oferite de germani se afla cele de sudor, asistent medical, ingrijitori persoane in varsta, medici, bucatari, specialisti in domeniul hotelier, electronist, electrician, sofer de camion de mare tonaj, stivuitorist, specialist software, agent call-center, inginer proiectant. 

"Daca salariile sunt foarte atractive, una din conditiile principale impuse de angajatori este cunoasterea limbii germane. De asemenea, sunt obligatorii certificatele de calificare, iar experienta in domeniul de activitate constituie un avantaj", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al AJOFM Vaslui, Laura Toporascu. 

Potrivit ofertei publicate, miercuri, de agentia vasluiana, sunt vacante 36 locuri de munca pentru mecanici industriali si specialisti in mecatronica, platiti cu un salariu care variaza intre 1.800 si 2.700 de euro pe luna.

Un alt angajator german are disponibile 30 de posturi de sudori, carora li se va oferi un salariu lunar cuprins intre 1.800 si 2.800 de euro. 

Totodata, angajatori din regiunea Bavaria doresc sa recruteze din Romania 76 de asistenti medicali, asistenti geriatrie sau ingrijitori pentru persoane in varsta. Salariile brute sunt cuprinse intre 2.000 si 3.500 euro pe luna pentru asistentii medicali si 1.500-2.300 euro pentru ingrijitori.

Cel mai mult pot castiga medicii care ar opta sa plece in Germania, fiind disponibile 16 posturi in urmatoarele specializari: medicina generala, medicina interna, chirurgie, ortopedie, neurologie, ginecologie si anestezie, precum si medici asistenti in toate specializarile. Pentru acestia, salariile sunt cuprinse intre 4.000 si 6.000 de euro brut pe luna.