"Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell, cu exceptia IT&C, dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei", se arata intr-un comunicat al companiei.

Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) si personalul operational si de vanzari (4,5%).

"In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in limita castigurilor de productivitate", a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

In ceea ce priveste componenta salariala variabila, mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management, fiind oferite de 52% dintre respondenti, in timp ce mai mult de o treime ofera aceste bonusuri pentru personalul operational si de vanzari.

Nivelul mediu efectiv platit insa al bonusului de performanta a fost mai scazut decat cel planificat si variaza intre jumatate de salariu si patru salarii lunare.

Numarul de companii care ofera prime fixe este de asemenea in scadere fata de anii anteriori. Conform editiei de anul acesta a studiului, doar 28% dintre companiile participante ofera prime fixe tuturor categoriilor de angajati. Acest tip de prime este oferit de obicei in sectoarele cu activitate de productie, ca urmare a clauzelor incluse in contractul colectiv de munca. Bonusurile fixe pot fi atat sume predeterminate, valoarea lor variind intre 200 lei si 1.500 lei, cat si procent din salariu, iar in acest caz valoarea medie este echivalentul unui salariu lunar.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, s-a observat o crestere a numarului de companii care ofera beneficii legate de stilul de viata al angajatilor, de exemplu activitati sportive, in timp ce pentru celelalte categorii de beneficii -sociale, de siguranta, etc- se pastreaza tendinta de scadere din anii anteriori.