La nivelul castigului salarial brut, acesta s-a situat in martie la 2.829 de lei, mai mare cu 5,1% fata de luna februarie 2016.

Potrivit datelor INS, comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 115,5%.

De asemenea, indicele castigului salarial real a fost de 105,1% pentru luna martie 2016 fata de luna precedenta, in timp ce fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 156,1%, cu 7,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2016.

Citeste si: Statele din Europa de Est, cum ar fi Romania si Polonia, ar putea depasi Germania si Franta, la crestere economica

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 45,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 33,9% in fabricarea produselor din tutun si intre 20% si 22,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale.

La polul opus, salariile au scazut cu 11,2% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) si intre 2% si 6% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, precum si in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn.

In sectorul bugetar s-au consemnat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (4,3%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (2,2%) si in sanatate si asistenta sociala (1,4%).