Conform unui studiu Eurostat, romanii sunt pe penultimul loc la productivitate in Europa.

Romanii sunt lideri in Uniunea Europeana la numarul de ore petrecute la munca - 41 saptamanal. Acelasi studiu realizat de Eurostat ne spune ca tot romanii sunt productivi doar in proportie de 49 la suta, fata de media unui cetatean european.

Timpul petrecut pe internet este principala cauza a lipsei de interes, spun specialistii.

Ca sa repare problema, majoritatea managerile apeleaza la sisteme de monitorizare. Unul dintre soft-uri folosit de peste 500 de companii din Romania este produs la noi in tara.

Dan Gurghian, manager companie de software: "De exemplu, Facebook. Sa vedem... colega Catalina a petrecut astazi 9 minute si 37 de secunde activ, colegul Ionel, 2 minute si 12 secunde... In acest raport vedem ca exista un grad de productivitate de 46%, un timp neproductiv de 16% si un timp netru de 35%".

Asa ca mare grija ce site-uri accesati. Chiar daca nu este langa voi, seful stie exact cand lucrati si cand va relaxati. Legea interzice, insa, folosirea soft-urilor care verifica date personale fara acordul angajatului.

Pentru orice fel de monitorizare a activitatii pe calculator, angajatul trebuie sa fie anuntat in prealabil. Totusi, corespondenta personala a acestuia nu poate fi accesata de catre angajator, decat daca angajatul ii da de bunavoie parolele.

Mihai Olariu, avocat: "Astfel, se realizeaza o protectie a vietii private a angajatului, care, chiar aflat la locul de munca, are, potrivit doctrinei si a unei hotarari judecatoresti, dreptul la o viata privata, in anumite limite".

Jumatate din companii folosesc astfel de sisteme, iar unii dintre directori nu se multumesc doar cu monitorizarea pe computer.

Daca in America metoda este larg raspandita, tari europene precum Franta sau Germania, unde sindicatele au o mare putere, se feresc sa le utilizeze.