Peste jumatate dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani s-ar orienta catre o meserie din categoria asa-ziselor "gulere albastre", pentru ca o astfel de meserie se poate invata rapid, le permite sa lucreze oriunde in Europa si le garanteaza castiguri imediate.

Sociologul Dan Petre a explicat ca tinerii sunt adeptii lucrurilor pe care le pot face rapid si care le aduc rezultate imediate, iar in topul preferintelor lor se afla meserii ca sofer, mecanic sau vanzator. Un alt domeniu care pare sa ii tenteze tine de lumea artistica, multi visand sa devina, spre exemplu, cantareti.

Cu toate acestea, peste 65 la suta dintre parinti isi sfatuiesc copiii sa aleaga profesii care necesita studii superioare: medici - 20 la suta, avocati - 10 la suta, profesori - sapte la suta.

Acelasi procent dintre respondenti considera ca o meserie se invata cel mai bine la scoala, opinia fiind impartasita si de aproape trei sferturi dintre tinerii care au intre 18 si 24 de ani.

"La ora actuala, muncitorii sunt foarte cautati pe piata muncii: peste 15.000 slujbe scoase la concurs de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca se adreseaza celor cu studii medii si profesionale. Cu toate acestea, muncitorii necalificati au o pondere mare in randul populatiei, fiind a treia cea mai frecventa ocupatie", se arata in studiu.

Meseriasii considera ca cele mai importante meserii pentru dezvoltarea Romaniei sunt cele de profesor, economist, inginer, iar cele mai respectate meserii sunt cele de medic, profesor si avocat.