În tot acest timp mulţi dintre ai noştri preferă în continuare să plece să muncească în agricultură în alte ţări, pentru că acolo primesc un salariu mai mare. Economiştii susţin că patronii ar trebui să-şi regândească strategia de afaceri şi să dea lefuri mai bune.

Adrian Costache are mai multe spălătorii auto în judeţul Prahova. În cea din Ploieşti a investit câteva mii de euro şi totuşi este închisă.

“Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă. Echipamentele sunt profesionale sunt foarte scumpe şi ne uităm cum se duc la vale”, explică Adrian Costache.

În aceeaşi situaţie sunt şi cei care au afaceri în comerţ. Marian Turtoiu are un magazin alimentar şi de un an caută două vânzătoare. Fără succes deşi este dispus să le dea câte 1700 de lei lunar.

Nu avem ce să facem decât să punem lacătul şi să plecăm acasă, nimeni dispus să lucreze într-un magazin alimentar”, spun patronii.

În lipsa forţei de muncă şi o fabrică de marochinărie din Sebeş a ajuns să refuze o parte dintre comenzi.

Astăzi am putea angaja 15 uşor, dacă nu şi mai mult. Avem contracte şi afară în Italia şi Franţa, dacă nu găsim personal nu ştiu ce o să facem”, spune managerul marochinăriei.

În tot acest timp la interviurile de angajare, de pildă, pentru culegători de căpşuni în Anglia se prezintă sute de persoane. Avantajul: ”bani mai mulți”.

Cei care pleacă în Marea Britanie pot să rămână la sfârşitul lunii cu 1500 de lire, potrivit angajatorilor.

În acelaşi timp, ultimele statistici ale Inspectoratului de Muncă arata că aproape jumătate dintre salariaţii de la noi au salariul minim pe economie.

″În momentul în care ai o piaţă de desfacere mai mare, sigur că poţi să creşti şi salariile. Primul lucru ar fi să îşi extindă aria de desfacere a produselor sau serviciilor, să îţi găseşti oameni să îţi fac lucrurile astea, şi să nu te zgârceşti la bani”, explică Șucian Fanea, economist.

Nici legile care se modifica de la an la an nu ajută mediul de afaceri. Aşadar este nevoie de o stabilitate a mediului economic.