Avansul tehnologic, automatizarea si robotizarea vor provoca schimbari semnificative pe piata muncii in 20 de ani, astfel incat 35% dintre locurile de munca existente risca sa fie inlocuite.

"Locurile de munca cu activitati repetitive, posturile de functionari si din serviciile de suport vor fi inlocuite cu posturi care vor necesita cunostinte in domeniul digital, management si de creatie. Aceste tendinte exista deja", arata raportul. 

Cifrele Institutului National de Statistica arata ca pe piata muncii din Marea Britanie sunt active 30,8 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca unul din trei angajati va fi afectat de schimbarile tehnologice. 

Raportul vine dupa un alt studiu din 2013, realizat de doi cercetatori de la Universitatea Oxford, Michael Osborne si Carl Benedikt Frey, referitor la impactul automatizarii asupra pietei americane a muncii. Astfel, locurile de munca a 47% dintre angajatii din SUA sunt puse in pericol de automatizare. 

In Marea Britanie, activitatile platite cu sub 30.000 de lire sterline pe an sunt de cinci ori mai expuse sa fie inlocuite, comparativ cu locuri de munca platite cu peste 100.000 de lire pe an. Iar in Londra, cele remunerate cu sub 30.000 de lire pe an sunt de opt ori mai expuse inlocuirii.

Intre posturile vulnerabile se numara cele din administratie, vanzari si servicii, transporturi, constructii, industria extractiva si de productie. La polul opus sunt cele din domeniul managementului specializat, serviciilor financiare, IT, inginerie si stiinta, educatie, servicii juridice, servicii pentru comunitate, arte si media si sectorul sanatatii. 

Un studiu separat realizat de Deloitte, in randul a 100 de companii din Londra, arata ca acestea incep deja sa reactioneze la posibilele schimbari, progresele tehnologice necesitand noi competente si o schimbare majora a tipurilor de locuri de munca. Companiile londoneze au nevoie tot mai mult de know-how digital, management si creativitate si mai putin de activitati de procesare, suport, administratie si limbi straine.