Romania este ingrijorata, sustine Traian Basescu, de faptul ca masurile luate de unii parteneri europeni stabilesc diferentieri intre cetatenii statelor membre.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana nu prevede conditii legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare in perspectiva aderarii noastre la Spatiul Schengen. Astfel ca, piedicile puse Romaniei in acest demers ar putea arata faptul ca unele tari interpreteaza diferentiat prevederile din tratatele europene.

"Romania a acceptat un timp aceste conditionari, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca asa cum e liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si aderarea la spatiul Schengen este un element puternic de integrare a Romaniei in UE", a declarat Basescu.

Si premierul Victor Ponta le-a cerut astazi ministrilor sa aiba pozitii ferme in aceste chestiuni.

Recent, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine, iar pentru a preveni intrarile multiple ar trebui amprentati. In replica, premierul Ponta a declarat ca europarlamentarul german Elmar Brok este "demagog, iresponsabil si populist" si are o gandire nazista.