"In contextul intensificarii recesiunii in tarile de origine, populatia italiana din Marea Britanie, care mult timp a stagnat, a inceput din nou sa creasca. De asemenea, numerosi tineri spanioli se muta in Marea Britanie", scrie The Economist, atragand atentia asupra "dramei imigratiei din sudul Europei".

"Oamenii se muta in Marea Britanie din diverse motive, si nu toate sunt intemeiate. In cursul documentarii pentru acest material, am vorbit cu o tanara din Spania care se muta in Anglia pentru ca ea crede ca de aici poate obtine mai usor o viza pentru Australia; doi tineri de aproape 30 de ani s-au mutat aici pentru ca vor aventura; iar un tanar italian absolvent de arte a venit in Anglia pentru ca a auzit multe lucruri despre muzeele noastre. Motivele economice sunt mereu importante, dar rar cele mai importante", constata autorul articolului.

The Economist atrage atentia ca imigrantii sunt atrasi de Marea Britanie pentru ca, spre deosebire de Suedia si Danemarca, piata britanica a muncii permite in continuare activitati fara contracte sau in conditii aflate la limita legii. Potrivit revistei economice, imigrantii accepta sa fie platiti sub nivelul mediu din Marea Britanie, in conditii pe care britanicii nu le-ar tolera.

"Marea Britanie are nevoie de imigranti, dar are nevoie de imigranti bine-pregatiti, care sa achite impozite, nu de persoane care pot gasi doar locuri de munca ocazionale. Poate ca, in loc sa se planga de numarul mare de romani si bulgari care vin in Marea Britanie, cativa politicieni conservatori ar trebui sa se gandeasca si ce ii atrage pe imigranti aici", subliniaza The Economist, citata de Mediafax.