Un grup de eurosceptici intentioneaza sa profite de faptul ca presiunile asupra lui David Cameron au functionat, acesta pronuntandu-se in favoarea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. In acest context, ei ii cer premierului sa mentina restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari, cu pretul amplificarii tensiunilor cu Uniunea Europeana.

Restrictiile tranzitorii impuse in 2005 romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie ar urma sa expire la sfarsitul lunii decembrie 2013. Conform ziarului The Guardian, problema va accentua disputa cu vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg, partenerul de coalitie al lui Cameron, care crede ca premierul a facut o greseala strategica in relatia Marii Britanii cu Europa.

In acest context, opozitia laburista a sugerat, la randul sau, ca daca va ajunge la putere, va incerca sa mentina actualele restrictii impuse romanilor si bulgarilor. Ministrul de Externe al guvernului din umbra format de opozitie, Douglas Alexander, a cerut saptamana trecuta ca Uniunea Europeana sa ofere statelor membre mai multa flexibilitate in astfel de probleme.

Deputatul conservator Mark Pritchard considera ca Guvernul britanic nu trebuie sa astepte rezultatul referendumului de peste cativa ani pentru a lua decizii strategice. "Problema de acum este daca trebuie luate masuri pentru reducerea imigratiei in urmatoarele 12 luni, adica inainte de expirarea restrictiilor, sau trebuie sa mai asteptam cinci ani pentru noi masuri", a spus Pritchard.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a sugerat ca este imposibila prelungirea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor.

La randul sau, deputatul conservator Stewart Jackson a anuntat ca va introduce un proiect pe ordinea de zi a Parlamentului pentru a exercita presiuni asupra Guvernului, daca acesta nu va lua nicio masura pentru limitarea imigratiei.