Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.

Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.

Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.

Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.

Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a reducerii personalului este datorata externalizarii unor operatiuni IT.

KBC, din Belgia, a invocat de asemenea restructurarea drept motiv pentru scaderea cu 7.938 a numarului de angajati, circa 22% din total. Institutia de credit a vandut operatiuni din Rusia si Serbia.

Alte banci, precum BBVA, au justificat declinul numarului de posturi tot prin restructurari si vanzare de active.

Ritmul reducerii personalului a incetinit aproape la jumatate anul trecut, iar cele mai multe banci se apropie de finalul programelor de restructurare convenite pentru ajutoarele financiare primite in timpul crizei, noteaza Reuters.

Testele de stres care vor fi derulate in acest an in UE ar putea conduce la un nou val de concedieri, daca autoritatile de reglemnentare trag concluzia ca bancile au nevoie de rezerve dee capital mai consistente.

Doar trei dintre marile banci au inregistrat anul trecut o crestere a numarului de angajati, Barclays, Handelsbanken si Deutsche Bank, insa avansul a fost redus, totalizand mai putin de 770 de posturi.