Koller Gabriel-Adrian afirma ca, in opinia lui, jumatate dintre cei 1.100 de locuitori ai satelor Berini si Uliuc vor pleca in Marea Britanie in cautarea unor salarii mai mari si a unui sistem de beneficii sociale mai generos, dupa Anul Nou.

"Cred ca este posibil ca jumatate dintre locuitorii din Berini si Uliuc, romani si romi, sa mearga in Marea Britanie anul viitor. In special tinerii vor merge, pentru ca ei nu au nimic aici. Vor lucra in agricultura si in constructii, dar si pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este sa nu le dati oamenilor totul. Trebuie sa fiti atenti, daca toata lumea va merge in Marea Britanie, ce veti face? Va puteti permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici si vor fi interesati, evident, de salariile si ajutoarele din Anglia", afirma el.

Ca un ecou al tensiunilor din Romania, el subliniaza ca cei care vor pleca sunt in special romii. "Nu este un lucru rau pentru noi ca vor sa mearga in alta parte a Europei", sustine el.

"Vor pleca in Marea Britanie, vor primi ajutoare si poate se vor intoarce acasa cu bani, pentru ca aici este mult mai rau", adauga el.

Multi dintre ei s-au mutat deja in Franta, Italia si Spania, dar primarul sustine ca Marea Britanie va deveni in curand o destinatie mai atractiva, cu "conditii mai bune".

Printre cei care vor sa se mute se numara si 170 de romi care traiesc in conditii mizere la marginea satelor, fara apa curenta si in case supraaglomerate.

Unul dintre ei este Remus Neda, in varsta de 37 de ani si tatal a sapte copii, care spera sa se mute in Marea Britanie dupa ce a auzit ca ar putea primi locuinta in cadrul serviciilor de protectie sociala. El este unul dintre cei mai bogati romi din Berini pentru ca, afirma el a facut "bani frumosi" cersind pe strazile Parisului timp de patru luni pe an.

"In ianuarie, singurul lucru care va mai ramane in sat va fi capra", afirma el, aratand spre capra sa alba cu pete maro.