In 2009, Maneesh Sethi avea 20 de ani si se mutase in Buenos Aires ca sa inceapa o afacere in domeniul Internetului, scrie BBC Capital.

Pe cand se afla in traficul haotic din capitala Argentinei, soferul in taxi-ul caruia se afla a facut o gluma, spunand ca argentinienii nu au un cuvant anume pentru benzile de circulatie (n.r.: in engleza exista “lane”).

Sethi a realizat atunci diferenta majora dintre atitudinea relaxata a argentinienilor, in ceea ce priveste regulile de circulatie, fata de reglementarile foarte clare din America. “Regulile sunt create tot de catre oameni, deci nu e nevoie sa le respectam”, a concluzionat acesta.

In timp ce incerca sa isi dezvolte afacerea pentru care venise in oras, a inceput sa se gandeasca ce ar putea face pentru a-si combina pasiunea pentru calatorii cu disponibilitatea si capacitatea de a munci din orice loc. Barbatul face de fapt parte dintr-o noua generatie de antreprenori, care resping ideea unui spatiu de lucru conventional, preferand in schimb un program flexibil si o mai mare larghete in ceea ce priveste deplasarile. Acest stil de viata i-a permis lui Sethi sa lucreze la diferite proiecte in timp ce se plimba pe camile sau vedea un concert live in Berlin.

In 2011 a facut un experiment interesant. A trait in padure timp de 28 de zile, avand la el doar niste pacura, o patura, o sticla pentru apa si un cutit. Experienta l-a ajutat sa scrie cartea “Hack the System”, in care discuta diversele strategii prin care se pot face bani.

Acest stil de viata prezinta insa si riscuri. Nomazii digitali, asa cum mai sunt numiti cei care nu au un birou sau un spatiu de lucru stabil, nu se bucura de asigurari de sanatate si le este greu sa isi intemeieze o familie, tocmai din cauza instabilitatii. Cu toate astea, multi spun ca merita, atata timp cat pot sa isi conduca afacerile dintr-o cabana din varf de munte sau dintr-o casa cu vedere la ocean.

In cazul lui Sethi, banii vin din afacerea de pe Internet pe care a demarat-o. Aceasta presupune folosirea celor mai uzuali termeni din motoarele de cautare pentru crearea de continut publicitar relevant. Si, desi nu a spus exact cat castiga de pe urma acestei activitati, declara ca banii ii sunt suficienti pentru a-i finanta calatoriile.

Cei care apeleaza la serviciile complete ale ultimului sau site, Getitdonein30.com, un sistem care ajuta oamenii sa isi atinga scopurile in 30 de zile, platesc nu mai putin de 2.500 de dolari pe luna.

Si alti “nomazi digitali” apeleaza la acest gen de idei, oferind diferite cursuri si consilieri online, contra unor abonamente care variaza intre 30 si 100 de dolari pe luna.

Biroul de statistica al muncii din SUA sustine ca 24% dintre americani lucreaza de la distanta cel putin cateva ore pe saptamana. Guvernul australian, la randul sau, promoveaza acest tip de munca. 12% din angajatii de aici lucreaza in afara biroului cel putin o zi pe saptamana. Intre timp, conform firmei de cercetare Imperative, 74% dintre angajatori vor sa angajeze mai multi freelanceri in 2014.

“Cei mai fericiti oameni pe care ii stiu nu au un sef si traiesc dupa bunul plac, decat sa traiasca inchisi intr-un spatiu acasa si sa aiba mai putin de doua saptamani de vacanta pe an. Sper sa vad cum tot mai multi oameni aleg aceasta cale”, spune Cody McKibben, de 29 de ani, fondatorul Digital Nomad Academy. Acesta adauga ca nu se compara satisfactia de a vizita o tara doar in trecere, ca turist, cu posibilitatea de a te stabili acolo, pentru un timp.