In emisiunea Question Time de la BBC One, Umunna nu a oferit detalii despre aceasta idee, dar a precizat ca discuta deja pe aceasta tema cu "parteneri" din alte tari.

Afirmatia apare in contextul in care restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii au fost anulate la 1 ianuarie, dupa sapte ani de tranzitie, pe fondul unei dezbateri. 

Intrebat de prezentatorul emisiunii ce au laburistii de spus celor care doresc o diminuare a imigratiei, Umunna a declarat ca, in opinia sa, nivelul imigratiei muncitorilor necalificati din cadrul UE este mult prea mare. Potrivit unui studiu recent, 77% dintre britanici vor o reducere a imigratiei. 

"Cred ca exista un lucru important in legatura cu Uniunea Europeana, (si anume) ca fondatorii UE se gandeau la libera circulatie a muncitorilor si nu la libertatea de circulatie a celor aflati in cautarea unui loc de munca", a spus politicianul laburist. 

"Cu siguranta, este necesar sa cooperam cu partenerii nostri europeni in acest sens", a subliniat el, anuntand ca s-a "intalnit cu un numar dintre ei saptamana aceasta" si ca "sunt foarte deschisi (ideii), daca ii abordam constructiv, in loc sa le spunem «hei, faceti ceea ce vrem, altfel vom pleca" din UE. 

"Ceea ce au intentionat in primul rand cei care au construit UE a fost ca persoanele care fie au un loc de munca, fie au abilitatile pentru a obtine un loc de munca sa circule in UE. Problema pe care am avut-o la vremea respectiva a fost ca, in timp ce ne aflam la putere, - si aici am gresit - aveam oameni foarte calificati care veneau din alte tari sa ocupe aici locuri de munca pentru o calificare slaba", a adaugat Umunna. 

El a mai spus ca este fiu de imigrant si ca imigratia a fost buna pentru tara.

"Tot ceea ce vor oamenii este un sistem controlat si condus cum se cuvine, iar in acest sens mai sunt lucruri de facut", a apreciat el. 

Pe de alta parte, vicepresedinta Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, a declarat ca "invazia strainilor" este un mit populist raspandit de politicieni in Marea Britanie, pentru a distrage atentia de la problemele reale cu care se confrunta tara, potrivit The Guardian.