Datele Biroului National britanic pentru Statistica, citate de BBC, arata ca acest numar este mai mic cu 4.000 fata de cel inregistrat in ultimul trimestru din 2013, dar este cu 28.000 mai mare in comparatie cu cel inregistrat in primul trimestru al anului trecut. 

La 1 ianuarie, romanii si bulgarii au obtinut aceleasi drepturi de a munci in Marea Britanie ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii. Guvernul nu a anuntat cati imigranti noi asteapta, in urma anularii restrictiilor. 

Grupul de presiune Migration Watch a estimat ca in tara ar urma sa soseasca aproximativ 50.000 de imigranti romani si bulgari anual, iar UKIP, un partid eurosceptic si eurofob, a preconizat un "val urias" de imigranti. 

Secretarul-sef al Trezoreriei, Danny Alexander, apreciaza ca datele "dezmint alarmismul UKIP in legatura cu imigratia".

"Numarul foarte modest de romani si bulgari care vin sa munceasca in Marea Britanie anul acesta contrasteaza puternic cu retorica inflamatoare de la inceputul anului", a subliniat el. 

BBC comenteaza ca "valul urias" de imigranti nu a invadat tara, in mod clar, in primele trei luni din 2014, dar ca este prea devereme pentru a avea "imaginea de ansamblu" asupra acestei probleme.