In cifre, cresterea este mai putin impresionanta: in urma cu un an au primit permise de munca 53 muncitori, iar in iunie 2016 numarul acestora a depasit 500, scrie Mediafax.

”Numarul muncitorilor romani si bulgari din Elvetia care au primit un permis de munca permanent a crescut cu 996,2,% in luna iunie 2016 fata de acceasi luna a anului trecut – acest lucru arata ca exista un interes al firmelor elvetiene de a atrage specialisti din Romania”, spune Michael Derrer, om politic elvetian si analist de politici economice pe Europa de Est si Rusia.

Incepand cu 1 iunie 2016, romanii beneficiaza de acces liber pe piata muncii din Elvetia, care a eliminat toate restrictiile pentru romani si bulgari.

Acest lucru a dus la o crestere a numarului muncitorilor din cele doua tari care au fost admisi in Elvetia pentru un sejur de munca de scurta sau lunga durata.

Cu toate acestea, proportia cetatenilor romani si bulgari in randul populatiei de nationalitate straina rezidente in Elvetia este foarte mica.

Oficial, la sfarsitul anului 2014, ea se ridica la 0,56%, insemnand 17.134 de persoane cu statut de sedere permanenta in Elvetia, in crestere cu 12,53% fata de 15.226 persoane in 2013. Din acestia, doar un numar de 159 cetateni romani si 92 de cetateni bulgari au obtinut si cetatenie elvetiana in anul 2014.

Elvetia poate revizui decizia de liberalizare a pietei muncii pentru romani si bulgari la 1 iunie 2017, cand ar putea reintroduce cote pentru imigranti, daca se constata ca imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ani. Luarea unei decizii in acest sens va depinde, insa, si de cum se integreaza romanii si bulgarii in Elvetia si de cat de bine se inteleg cu angajatorii.