Un alt motiv al restructurarii fortei de munca din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autoritatile de reglementare in privinta capitalului.

In ultimele trei saptamani a fost anuntata desfiintarea a 16.040 de posturi, putin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, dupa ce Lehman Brothers s-a prabusit, arata datele Bloomberg. Bancherii si analistii anticipeaza ca aceste masuri sa se intensifice in urmatoarele luni, chiar daca actiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.

"Intram intr-o faza de restructurare radicala. Daca pornesti de la scenariul ca modelul bancar universal a disparut, atunci trebuie sa mergi pe calea restructurarii, insotita de reducerea numarului de posturi. Suntem la jumatatea drumului", a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Companii europene precum Barclays si UBS elimina locuri de munca in ritm mai rapid decat majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor. Europa sufera din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai stricta a beneficiilor bancherilor si a presiunilor autoritatilor de reglementare pentru restrangerea operatiunilor companiilor financiare.

Commerzbank, a doua mare banca germana, intentioneaza sa desfiinteze 4.000-6.000 de locuri de munca in urmatorii patru ani, pentru indeplinirea tintelor de profit.

HSBC, cea mai mare banca europeana, aplica un plan anuntat in 2011, privind desfiintarea a 30.000 de locuri de munca, care ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an.

"Bancile sunt inca prea mari pentru mediul economic actual, iar reducerea costurilor este prioritatea tuturor directorilor", a declarat Jason Kennedy, director la firma de recrutare Kennedy Group din Londra.

Banca elvetiana UBS a anuntat in octombrie ca restrange operatiunile de trading si va desfiinta 10.000 de posturi pentru o profitabilitate mai mare.

In Statele Unite, Morgan Stanley elimina 1.700 de locuri de munca la divizia de investment banking si din personalul auxiliar, dupa ce in 2012 a renuntat la circa 4.500 de angajati. American Express a anuntat in ianuarie ca va desfiinta 5.400 de posturi in acest an, in special in domeniul serviciilor de calatorie.