In total, 153.000 de romani si bulgari au fost angajati in Marea Britanie in al doilea trimestru al anului, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari, a precizat Biroul National de Statistica (ONS), potrivit Mediafax.

Aceasta reprezinta o crestere de 13.000 de persoane comparativ cu primele trei luni ale anului si o crestere de 9.000 fata de ultimul trimestru al lui 2013.

Restrictiile pe piata muncii au fost ridicate pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014, generand ingrijorare privind un aflux de imigranti din cele doua tari.

Guvernul britanic a fost criticat pentru ca nu a oferit o estimare a numarului de imigranti din cele doua tari, dupa ridicarea restrictiilor. Insa premierul David Cameron a venit cu noi masuri la sfarsitul lui 2013 pentru a-i asigura pe britanici ca imigrantii din UE nu pot cere beneficii sociale in primele trei luni de sedere in Marea Britanie.

In plus, toti cei care vor fi gasiti cersind sau dormind pe strazi vor putea fi deportati si intrarea lor pe teritoriul britanic va putea fi interzisa timp de cel putin 12 luni, cu exceptia situatiei in care au un motiv intemeiat, respectiv un loc de munca.