A venit cu cateva haine intr-un ruscac si spera ca in cateva luni sa trimita ceva bani acasa. Dincolo de aceasta poveste la Londra sunt mii de romani, in aceeasi situatie si nu de putine ori presa britanica i-a numit "noii sclavi ai Europei".

Intr-o zona comerciala aflata la 8km de centrul Londrei, e mare forfota in fata unor magazine de bricolaj. Romanii alearga dupa un loc de munca pentru care se zbat si se inghiotesc.

Pentru ei, Londra nu inseamna turism sau cultura. Nu au acte de la serviciul social britanic si nici atestari. Nu cunosc limba, dar pretind ca se pricep la toate.

"Ne dau cate 50-60 de pounds pe zi. Suntem foarte multumiti!", spun romanii pe langa care trec insa si zile in care nu au nimic de lucru.

Catalin a plecat dintr-o localitate de langa Brasov. “Cu 50 de lire traiesc o saptamana. Am o cazare faina in tufa, de minune. Mi-am facut un cort in tufa si acolo ma bag." Iti dai seama ca este un adapost de romani dupa bicarbonatul de sodiu de pe cort.

Zilierii se muta dintr-un loc in altul. Autoritatile britanice au descoperit adaposturile, au ras toate vegetatia si au dezafectat zona.

Romanii care vin fara nicio calificare, fara sa vorbeasca engleza, par cei mai dispusi sa traiasca precum nomazii intr-unul din cele mai cosmopolite locuri ale lumii.

Ambasadorul Romaniei in Regat spune ca Guvernul a schimbat legislatia in ultimii ani, pe fondul migratiei din Estul Europei. Romanii nu mai pot primi ajutor de somaj in primele 3 luni. Dupa, pot primi ajutor de somaj pentru urmatoarele 3 luni in care se verifica daca si-au cautat de lucru.

Sunt zilnic pe strazi si lasa o imagine negativa asupra Romaniei. Valul de zilieri, prostituate, sarlatani si cersetori atrage un val de respingere din partea unui stat care se bazeaza pe bun simt.