Profesor de engleza dupa studii, Catalin Ivan lucreaza pe cont propriu de mai bine de zece ani. Isi posteaza anunturile pe mai multe platforme straine de freelancing cu sute de mii de clienti. Este angajat sa scrie articole in limba engleza pentru clienti din America sau din tarile Europei de Nord.

"In medie, pe luna, sa spunem ca in cele mai sarace luni e o suma in jur de 400-500 de euro. Exista si destul de multe luni in care poti sa sari peste 2.000-3.000 de euro”, explica freelancerul.

Pe unul dintre cele mai accesate site-uri internationale activeaza peste 31.000 de liber profesionisti din Romania. Doar in ultimele 3 luni s-au inregistrat aproape 6 mii de noi freelanceri din tara noastra.

Cele mai cautate site-uri aduna cateva milioane de utilizatori.

"In prezent, avem 6 traineri in orasele din Romania, care ii pregatesc pe romanii talentati, indiferent ca sunt designeri, dezvoltatori, arhitecti, ingineri sau scriitori, pentru a deveni freelanceri de succes", spune Kjtel Olsen, vicepresedintele unui site international. 

Pasionat de calculatoare, Catalin si-a spus ca poate face mai mult decat sa se joace si sa se uite la filme. Acum optimizeaza siteuri pentru motoarele de cautare, pentru ca s-a saturat de sefi cicalitori si un program stresant.

"Ca sa citez un clasic in viata, ma trezesc la ce ora vreau eu. Nu mai vreau sa mai am sefi. Cei din afara care ne cauta sunt niste tipi foarte nisati si de regula specialisti, ei stiu ce vor”, mai spune Catalin.

Il ajuta si sotia lui si impreuna castiga mai mult decat atunci cand erau angajati: aproximativ 1.300 de euro pe luna, lucrand la cateva proiecte simultan.

Platformele de la noi din tara nu inregistreaza acelasi succes. Unul dintre putinele siteuri de specialitate a reusit sa adune putin peste 1.500 de utilizatori.