Lagarde a mai vorbit, intr-un interviu difuzat duminica de Fox News, despre necesitatea ca Banca Centrala Europeana sa ia masuri pentru a preveni riscurile generate de inflatia scazuta din zona euro, dar si despre Ucraina, care ar trebui, potrivit oficialului, sa implementeze o parte dintre masurile promise creditorilor internationali inainte de a incepe sa primeasca ajutor extern.
 
Numarul angajatilor din economia SUA a crescut cu 192.000 in luna martie, potrivit datelor anuntate joi de Departamentul Muncii de la Washington. Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o crestere de 200.000.

"Cifrele pot si ar trebui sa fie mai ridicate. Ceea ce ne trage in jos este probabil un anumit grad de incertitudine, o lipsa de incredere, faptul ca multe companii investesc mai putin in extinderea capacitatii si crearea de locuri de munca", a afirmat Lagarde.
 
Cresterea tensiunilor geopolitice, inclusiv criza din Ucraina, riscul unei perioade prelungite de inflatie foarte scazuta in tarile cu economii dezvoltate si volatilitatea din pietele emergente sunt principalii factori de risc care ar putea inrautati perspectivele economiei mondiale, a declarat Lagarde saptamana trecuta, intr-un discurs sustinut la Washington.
 
Seful FMI a afirmat, in interviul acordat Fox News, ca factorii de decizie ar trebui sa-si asume responsabilitatea crearii conditiilor care sa incurajeze investitiile si sa sporeasca cresterea economica.
 
Lagarde le cere ministrilor de finante si sefilor de banci centrale din cele 188 de state membre FMI sa atace aceste provocari la reuniunea de primavara a Fondului care va avea loc saptamana viitoare la Washington.
 
Intrebata de replica data recent de presedintele BCE Mario Draghi referitor la sfaturile transmise de FMI bancii centrale din zona euro, Lagarde a afirmat ca recomandarile Fondului pentru relaxarea politicii monetare, inclusiv utilizarea de masuri neconventionale (precum relaxarea cantitativa - n.r.), au fost consecvente in ultimele cateva luni.
 
Draghi a glumit joi ca FMI "a fost extrem de generos" cu sugestiile transmise BCE privind politica monetara, in timp ce Rezerva Federala a SUA nu primeste atat de multe recomandari. Lagarde a afirmat ca transmite sfaturi si bancii centrale americane.
 
"Spunem ceea ce avem de spus atunci cand consideram ca este potrivit. Nu suntem influentati de agendele altor institutii. Suntem de parere, de mai mult timp, ca BCE ar trebui sa abordeze problema inflatiei", a afirmat Lagarde in interviul pentru Fox.
 
In ceea ce priveste Ucraina, Lagarde a spus ca Consiliul Director al FMI nu a aprobat inca acordul de finantare externa pentru Ucraina, care va avea o valoare intre 14 miliarde dolari si 18 miliarde dolari.

"In ceea ce priveste autoritatile ucrainene, avem nevoie sa implementeze un anumit numar de masuri. Ucrainenii au nevoie de o coalitie a celor dornici sa-si ia in propriile maini tara si destinul si sa mearga mai departe", a afirmat directorul general al FMI. Ea nu a precizat ce masuri concrete doreste sa fie adoptate in Ucraina.
 
Ucraina a ajuns in luna martie la un acord preliminar cu FMI pentru un acord stand-by de pana la 18 miliarde de dolari, pe doi ani. Incheierea unui acord stand-by cu FMI ar pune la dispozitia guvernului ucrainean finantare si de la alte institutii financiare internationale, ce ar aduce pachetul total de sprijin la 27 miliarde de dolari.
 
Moody's a coborat vineri ratingul Ucrainei la "Caa3", cu doua trepte deasupra nivelului default, cu perspectiva negativa, acuzand criza politica.