Desi "Germania este una dintre tarile membre OCDE in care exista cele mai putine obstacole in calea imigratiei muncitorilor inalt calificati", imigratia "muncitorilor fara o diploma universitara este dificila", arata OCDE in studiul sau cu privire la recrutarea de muncitori imigranti in Germania, prezentat luni la Berlin.

In Germania vin anual aproximativ 25.000 de muncitori imigranti provenind din tari din afara Uniunii Europenme (UE) si din afara Asociatiei europene pentru liber schimb, reprezentand aproximativ 0,02% din populatie.

"Australia, Danemarca, Canada si Marea Britanie inregistreaza niveluri de cinci, pana la zece ori mai mari", afirma organizatia, cu titlu de comparatie. Potrivit OCDE, intreprinderile germane nu iau in calcul, in mod suficient, imigrantii ca forta de munca.

Cu toate acestea, "bunastarea Germaniei depinde in mod capital de capacitatea sa de a isi mentine nivelul de competitivitate, in pofida imbatranirii populatiei", a subliniat Yves Leterme, adjunctul secretarului general al OCDE. Germania inregistreaza una dintre cele mai slabe rate a fertilitatii din lume, iar populatia sa se claseaza a doua, dupa Japonia, in privinta imbatranirii, o situatie care ii creeaza in mod frecvent probleme in privinta lipsei fortei de munca.

Insa, oameni de afaceri germani - intervievati in perioada 2010-2011 de catre OCDE si Federatia germana a Camerelor de Comert si Industrie (DIHK) - afirma, in proportie de 50% ca nu iau in calcul, pur si simplu, sa faca angajari din strainatate.

Alte motive ale acestei lipse de apetit fata de recrutarea de persoane din afara Germaniei sunt complexitatea demersurilor, nivelul insuficient de cunoastere a limbii germane si dificultati intampinate in calea contactarii unor candidati potentiali.