Paul a plecat in Spania in 1999. A muncit in constructii, de multe ori fara forme legale. Spune ca angajatorii nu ii respectau drepturile nici dupa ce a primit acte, daramite cand lucra la negru.

O treime din cei un milion de romani care muncesc in Spania s-au plans ca sefii nu le respecta drepturile.

Daniel Tecu, presedintele FADERE: "Functionarul se bazeaza pe faptul ca romanul nu stie legile, ca nu are curaj sa se apere si tinand cont dea aceasta situatie abuzeaza."

Potrivit legilor europene, romanii care muncesc cu acte in regula in statele membre ale Uniunii Europene au aceleasi drepturi ca cetatenii acelei tari. Dreptul de a le fi respectat contractul de munca si dreptul la prestatii sociale, cum ar fi alocatia pentru copil sau ajutorul de somaj.

Nu doar in Spania nu sunt respectate aceste drepturi. De pilda, in Germania, unde sunt peste 260.000 de romani, in ultimii ani au crescut cazurile de exploatare, mai ales in randul celor care lucreaza in constructii si in fabrici.

Julia Gross, reprezentant Ambasada Republicii Federale Germania in Romania: "Au fost cazuri de angajatori care au luat muncitori din Romania pe un salariu mai mic, au stat in locuri neadecvate, au muncit peste program".

Datele oferite de autoritati arata ca mai bine de jumatate dintre romanii care muncesc in strainatate nu-si cunosc drepturile.