Asta inseamna ca statul a incasat mai putini bani, iar angajatii respectivi pierd punctajul pentru pensia de stat, dar si la pensiile private. Situatia nu-i roz deloc la nivelul intregii tari, iar partea proasta este ca nici contributiile la fondurile private de pensii nu ajung in conturile salariatilor.

4,9 milioane de persoane figureaza in registrele de pensii private, dar autoritatile se asteapta ca pentru o treime sa nu se plateasca nimic.

Doina Parcalabu, presedinta CNPAS, a sfatuit angajatii sa verifice lunar daca angajatorii fac plata contributiilor pentru ei. Ea a precizat ca in cazul in care un angajat descopera ca intr-o luna nu i-au fost platite contributiile obligatorii trebuie sa se adreseze in prima faza angajatorului si, ulterior, Inspectoratului Teritorial de Munca.

Parcalabu a aratat ca angajatii pot sa verifice daca plata contributiilor lor este la zi la Casa de Pensii de care apartin.

Aceasta a mai spus ca firmele care nu-si indeplinesc obligatiile legale pot fi amendate, insa a subliniat ca este interesul angajatului sa fie atent la acest aspect pentru ca, altfel, atunci cand va ajunge la varsta de pensionare va constata ca nu are o pensie suficient de mare raportata la veniturile pe care le-a angajat.

Presedinta CNPAS a mai precizat ca angajatii romani vor primi de la casele de pensii certificate de stagii privind contributiile din ultimii trei ani. Ea a explicat ca astfel de certificate nu au mai fost trimise din 2006, acele documente facand referire la contributiile platite in 2005.

De asemenea, Doina Parcalabu a aratat ca persoanele care constata la primirea certificatului de stagiu ca figureaza cu alte venituri decat cele incasate trebuie sa se adreseze angajatorului pentru a vedea ce s-a intamplat.