Consilierul primului ministru, Andreea Paul-Vass a declarat astazi, in cadrul unui seminar, ca scaderea poverilor fiscale pentru angajatori va fi amanata pentru 2012, daca economia tarii nu va creste cu cel putin 1,5%.

"Diminuarea poverii fiscale pe munca este plauzibila in a doua jumatate a anului 2011, cu conditia ca avansul economic pe care il prognozam sa se materializeze", a spus Paul-Vass.

Problema reducerii contributiilor sociale urma sa fie luata in calcul la jumatatea acestui an. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, explica la sfarsitul anului trecut ca aceasta miscare diminua cheltuielile angajatilor, care in Romania sunt mai mari decat in alte state. In plus, tarile vecine au inceput deja sa micsoreze impozitele.

Consilierul lui Emil Boc a vorbit si despre o posibila reducere a cotei unice si a TVA-ului in urmatorii ani.

"Abia in anii urmatori putem vorbi de diminuarea TVA si, ulterior, a cotei unice, pentru ca suntem intr-o competitie fiscala regionala extrem de dura, dar aceasta nu este o viziune care sa se materializeze in anul 2011. Pentru anul 2011, prioritatea ramane diminuarea poverii fiscale pe munca", a declarat consilierul.

Unul dintre obiectivele pe termen lung al Romaniei il reprezinta scaderea taxelor mari, de genul TVA-ului, potrivit declaratiei sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks. Acest lucru va fi facut insa odata ce tintele de deficit bugetar vor fi atinse, iar cresterea economica si colectarea impozitelor se vor imbunatati, fara a exclude insa o reducere a CAS la mijlocul acestui an.

Sansele ca Romania sa ramana in recesiune in 2011 sunt mici, sub 10%, sustine Franks. Acesta din urma este destul de optimist in privinta cresterii economiei tarii.