Potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cele mai multe persoane platite pe drepturi de autor sau PFA care au depus declaratii pentru somaj se regasesc in Bucuresti (10.315), Cluj (5.722), Constanta (5.067), Timis (2.314) si Prahova (2.001).

Desi autoritatile au incercat sa nege aglomeratia de la ghisee pentru depunerea declaratiilor, din datele ANOFM reiese ca aproape un sfert din cei care s-au asigurat, adica peste 10.000 de persoane, au fost luati in evidente doar in cursul zilei de ieri.

In ceea ce priveste asigurarea pentru pensii, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a anuntat ca 24.144 de persoane si-au depus declaratiile, din care mai mult de o treime (8.500) doar in cursul zilei de ieri, la o zi dupa expirarea termenului legal de depunere.

Cele mai multe persoane care si-au depus declaratia de asigurare au fost in Cluj (4.029), Constanta (3.482), Bucuresti (3.416), Timis (1.791) si Prahova (1.356).

Desi autoritatile nu au o cifra clara referitoare la numarul celor platiti pe drepturi de autor sau a PFA-urilor care ar fi trebuit sa se asigute la sistemele de protectie sociala, ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara, ieri, ca sub 10% din aceste persoane au depus declaratii. Specialistul in fiscalitate Gabriel Biris declara, pentru incont.ro, ca in aceasta situatie se gasesc aproximativ 650.000 de persoane.

Desi atat premierul Emil Boc, cat si ministrul Muncii au negat cozile existente la ghisee in zilele anterioare, Seitan a spus ca nimeni nu va fi penalizat pentru intarzieri in aceasta luna, functionarii preluand declaratii pana la ultima persoana.

Ministrul a dat asigurari ca pana pe 25 septembrie va fi pus la punct un sistem informatic de depunere a declaratiilor online.