Datele prezentate de Consiliul Fiscal in raportul anual arata ca la finele lui 2011 lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,349 milioane de persoane munceau la negru.

Numarul celor care muncesc in economia neobservata a scazut de la 1,744 milioane in 2006 la 1,467 milioane in 2008, pentru ca apoi sa urce la 1,799 milioane in 2009 si 2,257 milioane in 2010. Corespunzator, ponderea salariatilor care muncesc la negru a avansat de la 22,5% in 2008 la 35,3% in 2011.

"Conform calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor INS, evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand 10,3% din PIB in anul 2010. Daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeana. O reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara", arata raportul Consiliului Fiscal pentru 2011, citat de Mediafax.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care iși propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.

Consiliul Fiscal are printre atributii publicarea unui raport anual care sa analizeze derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent fata de cea aprobata prin strategia fiscal-bugetara si bugetul anual, sa evalueze tendintele macroeconomice si bugetare cuprinse in strategia fiscal-bugetara si in bugetul anual precum si obiectivele, tintele si indicatorii stabiliti prin strategia fiscal-bugetara si prin bugetul anual.