Avem deja in spate trei zile de haos la ghisee cu mii de oameni nervosi. Toti au fost pusi pe drumuri, dupa ce Guvernul a decis ca drepturile de autor se impoziteaza, insa nu oricum, ci foarte complicat, cu declaratii depuse la mai multe ghisee si abia apoi plata la casierie.

Ar fi fost mult mai simplu daca platile s-ar fi putut face electronic, o recunosc chiar si functionarii stresati. Insa la noi nu poti plati statului prin internet, asa cum o faci cu telefonul mobil, apa sau electricitatea.

Tehnologia exista la Ministerul Comunicatiilor, insa mai asteapta pana sa fie pusa in functiune. Si chiar dupa ce va fi implementata, s-ar putea sa nu fie o afacere pentru toata lumea, pentru ca platile cu cardul vor avea comision.

Coada, stres, caldura mare. Inca o zi normala intr-o institutie de stat. Totul seamana cu o pedeapsa pentru cei platiti cu drepturi de autor, care s-au grabit sa isi achite contributiile.

Pentru zeci de mii de romani plata facturilor lunare este o joaca. In cateva minute poti achita totul prin online banking. Unde mai pui ca nu e doar usor, ci si gratis. Furnizorii si-au deschis conturi in toate bancile, asa ca pentru clienti comisioanele cad la zero.

La fortele de munca, lucrurile se rezolva insa ca in secolul trecut. Se poate plati la casierie, prin ordin de plata sau in cont, nu prin internet. Intr-adevar prin internet ar fi mai usor.

Suntem indrumati sa cerem raspunsuri la Ministerul Comunicatiilor, care se chinuie de ani de zile sa puna in functiune platforma eRomania prin care orice plata la primarie sau la stat sa poata fi facuta cu cardul sau prin online banking. Se va putea din 25 septembrie sa se plateasca prin internet sau cu cardul. Cu comision 2%.

Si-asa-i rau, si-asa nu-i bine. Ne va fi in sfarsit mai usor sa platim taxe, impozite si amenzi. Din pacate va fi mai scump ca la ghiseu. Spre exemplu cei care au de achitat dari de 5.000 de lei, vor mai achita comision 100 de lei doar pentru luxul de a nu sta la coada.