Potrivit studiului, daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar creste cu 45%, ajungand de la 58% in prezent la 75%, pragul impus de Strategia Europa 2020 si asumat de Romania.

De asemenea, veniturile bugetare - cele din impozitul pe venit si din contributiile de asigurari de pensii si sanatate, ar creste cu aproape 6% din PIB pe an.

Intr-un scenariu mai realist, daca numai 20% dintre angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar ajunge la 63% si s-ar aduce la buget un venit suplimentar de 1,2% din PIB.

Studiul mai releva si faptul ca majoritatea celor care lucreaza la negru sunt convinsi ca au contract de munca pe durata nedeterminata si ca au salariul trecut in cartea de munca, fara a putea, insa, sa prezinte vreo dovada in acest sens.

Totodata, ei nu stiu ca nu sunt asigurati in sistemele de pensii si de sanatate si ca nu vor primi pensie cand vor implini varsta legala.

Lucrezi la negru? Te ridica politia direct de la munca

Persoanele cele mai predispuse sa lucreze in economia informala sunt tinerii intre 15 si 24 de ani si varstnicii peste 55 ani, numarul acestora fiind dublu fata de persoanele de varsta medie.

In acelasi timp, persoanele cu un nivel scazut de educatie prezinta un risc de aproape 12 ori mai mare de a lucra in informal, in timp ce riscul este cu 73% mai redus pentru absolventii de invatamant superior.

Si daca tinerii mai au optiunea emigrarii, persoanele trecute de 55 ani nu se mai pot readapta in alt mediu si sunt prinse in capcana ocuparii in economia informala.

In opinia presedintelui BNS, Dumitru Costin, reducerea nivelului contributiilor sociale atat pentru angjati, cat si pentru angajatori, ar scoate din subteran o parte importanta din munca la negru, ceea ce ar aduce mai mult la bugetul de asigurari sociale.

Citeste si:

Povestea americanilor care fac avere vanzand imobile ipotecate. Profit de 3 mil dolari/an

A devenit o economie puternica intr-un an, cat altele in sapte, dar se clatina din temelii. Pericolul clasei de mijloc chineze