Practic de la 1 iunie, angajatii nu vor mai primi tichete de masa! Patronii spun ca nu isi permit sa suporte o cheltuiala in plus, iar statul a anuntat ca tichetele de masa si cadou, dar si cele de cresa, de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi incluse in categoria veniturilor salariale si impozitate cu 16%.

Foarte putine firme isi vor permite sa suporte aceste costuri suplimentare si vor alege sa le elimine din venitul lunar al angajatului. Din momentul in care vor fi impozitate tichetele de masa si cele cadou isi vor pierde scopul pentru angajator, respectiv acela de a plati impozite mai mici la stat”, a declarat pentru incont.ro Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Potrivit acestuia, angajatii care vor mai primi tichete de masa dupa 1 iunie vor fi exceptie.

“Practic depinde de cat de critica este situatia in acea firma, dar mai decat sa aiba costuri suplimentare, patronii vor prefer sa le elimine”, a adaugat Pogonaru.

In ceea ce priveste dreturile de autor,pragul de cheltuieli deductibile va fi scazut de la 40 la 20%.

Asta inseamna ca 80% din venit va fi impozitat cu 16%. De asemenea, nu seva introduce taxearea directa cu 16% a acestor venituri, insa angajatii platiti pe drepturi de autor vor plati din buzunarul lor un impozit de 6%.

Noile impozite sunt prevazute intr–un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

Asfel, cei platiti pe drepturi de autor nu vor castiga mai putin in acest an, insa vor trebui sa plateasca diferenta de impozit, respetiv de 6% din totalul veniturilor obtinute din drepturi de autor pe un an, dupa completarea declaratiei de venit si depunerea ei la Fisc.

Concret, la un venit de 2.000 de lei pe luna din drepturi de autor, se retine un impozit anticipat de 10% lunar, respectiv 200 de lei. Insa, la sfarsitul anului, venitul lunar care va fi luat in calcul la impozitare va fi de 1.600 de lei, daca scadem cheltuielile deductibile de 20%.

Per total pe an practic tu castigi 24.000 de lei si platesti anticipat un impozit total de 2.400 de lei. La sfarsitul anului, Fiscul iti calculeaza impozitul de 16% dintr-un venit anual de 19.200 de lei, respectiv mai mic cu 20%, cat sunt cheltuielile deductibile.

Asta inseamna ca impozitul total pe venit pe care tu il datorezi este de 3.072 de lei, iar tu ai platit doar 2.400 de lei.
Astfel, la sfarsitul anului, vei plati la stat o diferenta de 672 de lei.

In aceasta situatie vor fi peste 500.000 de persoane care primesc venituri pe baza unui contract pe drepturi de autor.