Sindicatele au depus, saptamana trecuta, o lista de amendamente la legea pensiilor, o parte dintre acestea fiind introduce in proiect. Cele mai importante insa au ramas sa mai fie discutate. Sindicatele spun ca daca Guvernul nu va fi de acord cu egalizarea varstei de pensionare la 63 de ani, si nu la 65, cum se propune in proiectul de lege, sunt gata sa inceapa protestele.

Nu suntem de acord cu modalitatea de majorare a punctului de pensie, nu suntem de acord cu majorarea varstei de pensionare, atat pentru femei, cat si pentru cei care lucreaza in conditii speciale de munca si nu suntem de acord cu exceptarea de la regula generala a unor categorii de salariati ai statului, cum ar fi cei din politie si servcii special. Nu avem nimic cu aceste categorii, numai ca se va crea un precedent pe care il vor specula si altii”, a spus, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Patru Dandea (foto).

O cerinta speciala a sindicatelor este si diminuarea varstei de pensionare pentru femeile care cresc unul sau mai multi copii, in functie de numarul acestora. Astfel, in cazul in care varsta de pensionare ar fi de 63 de ani, femeile care nasc un copil sa poata iesi la pensie la 62 de ani, cele care au doi copii, sa iasa la 61, iar cele care nasc peste trei copii, sa poata iesi la pensie la 60 de ani. Sindicalistii mai cer totodata folosirea la calcularea pensiei si a perioadei in care mamele sunt in concediul pentru cresterea copilului.

Pe de alta parte, patronatele, desi sustin ca sunt de acord ca toata lumea sa plateasca CAS, cer o amanare pana in 2012 pentru drepturile de autor. Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a explicat ca a cerut aceasta amanare pentru ca presa se afla intr-o situatie dificila in prezent, iar introducerea acestei taxe ar agrava situatia.

Desi in majoritatea tarilor din Europa varsta de pensionare este de 65 de ani au chiar mai mult, mai exista si state in care aceasta este mai mica. De exemplu, Grecia a venit astazi cu un proiect de reforma a sistemului de pensii, propunand totodata cresterea varstei de la 61 la 63 de ani, din 2015, precum si interzicerea pensionarii anticipate.

Guvernul de la Bucuresti a propus majorarea si egalizarea vartei de pensionare la 65 de ani si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata. Legea pensiilor va fi discutata maine in sedinta de Guvern, proiectul urmand sa fie adoptat cel mai probabil saptamana viitoare.