Premierul Emil Boc a explicat, ieri, dupa sedinta de Guvern, ca din cele 180.000 de pensii special care exista in prezent in Romania, doar 15% vor fi diminuate. Restul, al caror valoare se regaseste sub 3.000 de lei, nu vor suferi diminuari semnificative. Mai mult, in cazul unei pensii in jurul valorii de 1.400-1.500 de lei este posibil ca in urma recalcularii aceasta sa creasca.

Astazi, Guvernul a venit cu precizarea ca legea nu prevede un plafon sub care nu se recalculeaza pensiile, acestea fiind recalculate pe baza principiului contributivitatii. Astfel, urmeaza sa scada toate pensile care nu au fost calculate in baza acestui principiu.

"Toate pensiile speciale vor fi recalculate pe baza principiului contributivitatii si vor scadea doar acele pensii care nu au fost calculate in baza acestui principiu. In proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, nu exista un plafon sub care nu se recalculeaza si nu scad pensiile speciale", precizeaza biroul de presa al Guvernului.

Potrivit sursei citate, exemplul dat ieri de premier este doar un caz punctual. "Exemplul dat de primul-ministru Emil Boc, conform caruia pensiile fostilor angajati din armata si politie, care, in proportie foarte mare, sunt mai mici de 3.000 de lei si, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii nu vor fi afectate/diminuate in urma recalcularii (care se va aplica, de altfel, tuturor pensiilor speciale, deci si acestor categorii de pensii) este un caz punctual. Este incorecta generalizarea acestui exemplu la toate pensiile speciale, intrucat legea nu stabileste niciun fel de plafon sub care nu se recalculeaza si nu scad pensiile speciale", mai informeaza sursa citata.

Guvernul a avizat, ieri, proiectul legii pensiilor, urmand ca acesta sa fie dezbatut in Parlament. Legea ar trebui adoptata pana la finele lunii iunie, pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.