Ministerul Muncii a finalizat un draft al normelor care privesc impozitarea veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, intrate in vigoare de la 1 iulie (articolul III din ordonanta 58/2010), insa consultantii fiscali spun ca nu au fost consultati inca pe aceasta tema. In opinia consultantilor, varianta preliminara a normelor metodologice este incompleta, lasand multe aspecte neclarificate. Si lipsesc clarificarile in legatura cu contributiile de asigurari de sanatate.

"Informatiile transmise de ministrul finantelor la inceputul lunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii medii pentru contributii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii. Desi, neoficial, s-a ajuns la concluzia ca plafonul aplicabil contributiilor individuale este lunar, nu s-a raspuns la o multime de intrebari legitime", a declarat Emilian Duca, partener la BDO Tax.

Prin modificarile efectuate recent asupra Codului fiscal, Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar

Vezi aici ce propune varianta in lucru pentru impozitarea veniturilor de natura profesionala