Senatorii din Comisia pentru buget, finante s-au inspirat de la vecinii unguri si bulgari si au aprobat, in unanimitate, scaderea cotei unice pentru impozitul pe venit ca sa ii convinga pe investitorii din estul Europei sa nu mearga doar in Ungaria si Bulgaria, tari care au scazut deja cota unica de impozitare.

Nu toti cei din comisie vad insa cu ochi buni initiativa.

Nu e normal sa scadem taxele. Initiativa a trecut neobservata si se va rectifica greseala in plen”, spune Dorin Paran, senator in Comisia buget finante.

Votul senatorilor a fost dat in ciuda avizului negativ al Guvernului. Cei de la Finante spun ca astfel se vor pierde anul viitor peste 5 miliarde de lei la buget. Acum statul pierde insa chiar de doua ori pe atat. Incasarile reale din impozitele pe salarii sunt la aproape o treime din cat ar trebui, sustin cei din mediul privat.

Se incaseaza 6% la impozite si 8% la CAS. Nu e vorba de sume, ci de birocratie. O firma face 113 plati pe an la noi, in loc de 13, in vest”, explica Ionut Dumitru, presedinte al Consiliului Fiscal.

In Romania doar patru milioane si jumatate de oameni au carte de munca, la o populatie de 20 de milioane de persoane. La fel de multi salariati are prin comparatie Cehia, care incaseaza dublu fata de noi.