Ordonanta, aprobata miercuri de Guvern, stabileste foarte clar cine poate fi platit pe persoana fizica autorizata si pe drepturi de autor.

Firmele nu mai pot acorda venituri pe PFA sau drepturi de autor daca beneficiarul este in relatie de subordonare fata de cel care face plata sau daca respectivul foloseste, de exemplu, calculatorul firmei in loc sa si-l aduca pe al lui de acasa.

"Aducem in zona normalitatii venituri de genul celor non-salariale. Intre care intra veniturile realizate de PFA-uri, veniturile de pe urma drepturilor de autor, care au fost venituri utilizate, n-am sa spun pentru frauda, pentru ca erau oarecum in cadrul legii, ci pentru armonizare fiscala, pentru evitarea tuturor taxelor si impozitelor", explica Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

In anumite conditii si avocatii, notarii, medicii, evaluatorii, consultantii, arhitectii, auditorii, scriitorii, jurnalistii, ghizii turistici si taximetristii ar putea sa nu mai fie platiti pe PFA sau pe drepturi de autor. In total, este vorba despre peste 550.000 de romani.

De exemplu, in forma actuala a ordonatei, daca un chirurg face cateva operatii pe luna la o clinica privata, el ar fi impozitat ca un angajat permanent. Prin urmare, specialistii spun ca este destul de probabil ca nivelul muncii la negru sa creasca.

Si pe langa asta, specialistii mai spun ca statul nu va castiga in final nimic. Vor scadea incasarile din TVA si din impozitul pe profit. In acest moment, orice noua povara fiscala are doar efecte nule, in cel mai bun caz!