Cetatenii turci care vor sa vina in vacanta in Romania vor primi viza de scurta sedere in maximum 48 de ore, iar documentatia depusa pentru obtinerea vizei ramane neschimbata, insa eliberarea permiselor de intrare in Romania se va face intr-un timp mult mai scurt.

"Pana acum vizele se obtineau greu, in aproximativ o luna, si se facea o selectie foarte stricta. Acum, cetatenii turci trebuie sa mearga la consulat cu rezervarea la hotelul din Romania, cu biletul de calatorie si asigurarea medicala si sa demonstreze ca au pentru vizita in Romania 50 de euro pe zi, dar nu mai putin de 500 de euro in total", a declarat pentru Mediafax Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), care a fost prezenta la targul de turism EMITT - East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition, desfasurat in perioada 30 ianuarie-2 februarie la Istanbul.

Ea a adaugat ca turistii turci sunt interesati in Romania de distractie in cluburi, city break-uri, cazinouri si ski. "Vrem sa incepem si o campanie de promovare pe piata turca, o piata in care imaginea Romaniei nu este sifonata. Ne asteptam ca in acest an peste 50.000 de turisti turci sa vina in Romania", a mai spus Matichescu.

Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut au venit in Romania 38.000 de turci.

Oficialul ANT crede ca litoralul, statiunile montane, precum si marile orase din Romania reprezinta destinatii accesibile pentru turistii turci, mai ales in contextul facilitatilor existente acum din punct de vedere al transportului aerian. Ea se refera la introducerea, de anul trecut, a zborurilor directe de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta spre Istanbul, pe langa cele operate deja pe Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti.

"Am stat de vorba cu reprezentanti ai industriei de profil din Turcia si, din punctul lor de vedere, cea mai mare problema pentru turistii turci era obtinerea vizelor de calatorie. Prin urmare, am ridicat aceasta problema reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe si, cu sprijinul acestora, am obtinut urgentarea procedurilor de acordare a vizelor pentru cetatenii turci", a mai spus Matichescu.

Potrivit statisticilor citate de ANT, piata turistica turca a explodat in ultimii ani. Conform datelor, pana la sfarsitul lunii octombrie 2013 s-au inregistrat aproape 11 milioane de turisti turci care au calatorit in afara granitelor propriei tari. Datele referitoare la anul 2013 sunt in crestere cu peste 6% raportat la aceeasi perioada a anului precedent.