"Daca initial erau confirmate circa 35.000 de rezervari, numarul turistilor care au ales pensiunile s-a dublat pe ultima suta de metri. Este o tendinta normala, tinand cont ca prognozele meteo initiale nu au fost cele mai favorabile. Unii turisti au renuntat la alte destinatii in favoarea turismului rural, iar altii s-au hotarat cu cateva zile inainte. Pe de alta parte, a contat mult faptul ca romanii au beneficiat de patru zile libere", a declarat Misu Chiruc, presedintele executiv al ANTREC.

Potrivit ANTREC, in Romania sunt circa 6.000 de pensiuni autorizate in aproape toate regiunile tarii. Bucurestenii aleg prioritar zona Bran-Moieciu, clujenii - Maramures sau zona Apusenilor, iar iesenii - Neamt si Bucovina. Delta Dunarii a inregistrat, pentru cele circa 100 de pensiuni din zona, un grad de ocupare de 60%.

"Vremea a fost totusi favorabila si sa nu uitam ca in perioada aprilie-mai asistam la spectacolul intoarcerii pasarilor migratoare. Turistii au optat pentru excursii in padurea Letea, la Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina si au putut admira fauna si vegetatia luxurianta", a spus Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC, filiala Tulcea.

In judetul Brasov, pensiunile au inregistrat un grad de ocupare cuprins intre 90 si 95%, cea mai solicitata regiune fiind Bran - Moieciu - Fundata.

"Majoritatea turistilor au ales trei nopti de cazare, de joi pana duminica. Ca activitati de divertisment, acestia au optat pentru drumetii, plimbari cu bicicleta ori cu caruta sau pentru picnicuri la marginea padurii", a afirmat Mioara Stoian Visan, presedintele ANTREC, filiala Brasov.

Cele mai solicitate zone de turism rural, pentru perioada 1 Mai, au fost Bran - Moieciu - Fundata, Bucovina, Neamt, Vrancea, Maramures, nordul Olteniei, Marginimea Sibiului, Apuseni, dar si Delta Dunarii.

ANTREC a mai anuntat totodata ca programul "Vacanta la tara" se reia in perioada 4 mai - 13 iunie. Astfel, pachetele de 5 nopti de cazare in camera dubla, de vineri pana duminica, vor putea fi cumparate cu 175 de lei de persoana la pensiunile de doua margarete, 224 de lei la trei si patru margarete si 290 de lei la 5 margarete.