Potrivit sursei citate, din totalul de 2.825 de firme active in sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea.

De asemenea, 1.088 de societati comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de indatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operationale (26%), in timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat si alte 514 reprezinta companii cu furnizori restanti.

Datele statistice, prelucrate pe baza informatiilor oficiale depuse la Ministerul Finantelor, arata ca in turismul romanesc exista, in prezent, 472 de agentii de turism si tur-operatori a caror datorii au crescut intre 2014-2015.

"In vizorul nostru se afla un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% in acest an, in timp ce alte 103 firme au marcat o evolutie negativa intre 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat cresteri ale datoriilor, insa la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toata tara, care au capitaluri proprii negative. Asta inseamna ca au inregistrat pierdere care s-a reportat in fiecare an si/sau actionarii si-au retras profitul neinvestind in activitatea companiei (...) In plus, sunt tot mai multe firme care isi achita cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolventa si chiar faliment", sustin expertii KeysFin.

Conform analizei, pe baza datelor financiare, au fost identificate 30 de companii care se afla intr-o situatie financiara similara cu cea care a dus la insolventa Genius Travel SRL.

“Chiar daca afacerile unor dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au marit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei in 2014 la 2,41 milioane lei in 2015. Aceste firme au o probabilitate ridicata de insolventa, valoarea capitalurilor proprii scazand, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei, in intervalul analizat”, subliniaza specialistii.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Compania detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania.