Vrajitori, hobbiti, vampiri sau adolescente care manuiesc arcul cu maiestrie. Toti sunt castigatori cand e vorba de incasari. Iar in ultimii ani s-a conturat tot mai clar o reteta a succesului pentru filmele cu adolescenti. Se ia o carte, de preferat trilogie, in care cativa eroi tineri infrunta greutati de neimaginat. Se distribuie actori tineri si frumosi in rolurile principale. Iar apoi se baga o groaza de bani in decoruri si efecte speciale.

140 de milioane de dolari a costat ecranizarea primei parti din ''Jocurile foamei'', pentru ca filmul sa se ridice la inaltimea asteptarilor create de carte.

Ben Fritz, jurnalist: "E vorba de industria filmului, care are mai multe esecuri decat succese. Nu poti sa dezamagesti oamenii, pentru ca a doua oara nu mai vin, au prea multe optiuni''.

Un alt element investit din belsug e timpul. La franciza ''Harry Potter'' s-a muncit in total 14 ani, iar la ''Stapanul inelelor'' mai bine de zece.

Dar, daca toate piesele acestui puzzle urias cad unde trebuie, rasplata e imensa. Pentru ca atunci cand le place un film, adolescentii nu se multumesc doar sa-l vada o data.

Ben Fritz, jurnalist: ''Se duc sa vada filmul de doua, trei sau patru ori. Cumpara DVD-ul din prima zi, vad filmul online, le spun si prietenilor lor despre el''.

Asa se face ca Harry, Bella si Katniss le-au adus in total studiourilor hollywoodiene peste 11 miliarde de dolari. Putine comedii romantice, filme de groaza sau filme independente se pot lauda cu asemenea performante.