"Am solicitat Tarom sa faca curse interne, de exemplu Cluj-Constanta sau Timisoara-Constanta. Clujenii nu mai vin pe litoral. Daca din Cluj ajung in Mallorca in trei ore, sunt nebuni sa faca 12 ore cu masina pana la Neptun?", a declarat Alin Burcea pentru Mediafax.

Oficialul ANAT a spus ca in aceeasi situatie sunt si turistii din Iasi, Timisoara sau Targu Mures. "Peste 100.000 de turisti care pleaca din diverse orase din tara in strainatate ar veni pe litoralul romanesc daca ar avea curse aeriene spre mare. Una dintre decizii, mai ales cand ai copii, este ca trebuie sa ai un transport ieftin. Transportul cu avionul pe litoral dus-intors ar trebui sa coste maxim 130 de euro, insa problema la noi este ca nu sunt deloc curse pe litoral", a afirmat Burcea.

El a adaugat ca ANAT asteapta de la Tarom schimbarea politicii comerciale. "Daca pana acum primeam ofertele pentru chartere in februarie pentru luna mai, acum am primit-o in octombrie. Pentru chartere am vrea sa avem oferta din august, cum se face in lumea civilizata. Daca nu isi schimba politica, nu va mai lua nimeni chartere de la ei", a completat Burcea.

Totodata, ANAT solicita Tarom si ca abonamentele pe cursele interne ale operatorului aerian national sa se poata cumpara si din agentiile de turism.

"Acum le dau doar agentiile lor de la Tarom din tara, ca sa-si justifice venitul. Daca noi, 1.000 de agentii, le vindem produsul, ce nevoie mai au de 15 agentii care au costuri si salarii? Abonamentele pe curse interne sunt o piata foarte buna, dar o tin doar pentru ei, ca sa isi justifice incasarile. Daca ne-ar lasa sa vindem, ar creste numarul abonamentelor", a mai spus Burcea.

Burcea: "Romania nu face o prioritate din a aduce turisti straini si nu stimuleaza incoming-ul"

Romania nu face o prioritate din a aduce turisti straini pentru ca nu stimuleaza cele 15 agentii care fac incoming, insa sprijina in schimb turoperatorii germani, care aduc putini turisti, a declarat Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Potrivit acestuia, in Romania sunt circa 1.500 de agentii care duc romani in strainatate si doar 15 agentii aduc straini in Romania.

"Romania nu a facut o prioritate din a aduce turisti straini sau s-a facut doar declarativ. In acest moment Romania are spre cheltuiala pentru promovare 54 de milioane de euro pentru doi ani. S-au discutat in Consiliul Consultativ, dar daca s-au dat in ultimii zece ani 250.000 de euro la TUI, si la Dertour... Noi suntem lesinati sa aparem in catalogul TUI si al celorlati turoperatori germani, e foarte bine, dar aduc 10.000 de turisti si nu stiu daca ramanem cu 25 de euro de turist. Deci nu am adus bani in Romania", a spus Burcea.

El a afirmat ca Romania a dat 250.000 de euro concernului TUI, care are cifra de afaceri "cat PIB-ul Romaniei", dar nu sprijina cele 15 agentii autohtone.

"Cand vine vorba de TUI, avem sute de mii de euro, dar cand e vorba sa le dam celor 15 agentii care aduc straini, intr-o forma permisa de lege, spunem ca nu se poate si ca nu avem bani. Comunitatea Europeana nu ne da voie sa le dam nimic celor 15 agentii, dar ne permite sa dam 250.000 de euro catre TUI. In mintea mea, lucrurile acestea nu se mariaza", a adaugat Burcea.

Potrivit Institutului National de Statistica, aproximativ 1,6 milioane de turisti straini au vizitat anul trecut Romania.