Chiar daca cei mai multi romani prefera statiunile noastre pentru vacanta de iarna, de Revelion s-au inregistrat mai putini turisti fata de anii trecuti.  Aproximativ 147.000 au petrecut noaptea dintre ani pe Valea Prahovei, in Poiana Brasov, la Paltinis, Maramures, Bucovina sau Calimanesti, in scadere cu 3,5%, potrivit estimarilor.

Unul dintre motivele pentru care multi au preferat sa ramana acasa a fost si vremea calda. Abia dupa Revelion a inceput sa ninga in mare parte din tara.  

Desi tarifele au crescut in perioada sarbatorilor cu 5%, fata de anul trecut, banii cheltuiti au fost mai putini: 140 de milioane de lei. Adica un minus de un procent si jumatate.

Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR: "Singurul segment unde se inregistreaza cresteri anul acesta e cele al statiunilor balneare datorita vremii neobisnuti de calde."

Ati putea crede ca multi turisti au mers in strainatate de Revelion, mai ales ca au avut mai multe zile libere. Ei bine, nu este asa. Doar 8.200 de romani au petrecut noaptea dintre ani in alte tari, in scadere cu 5%.

Interesul pentru destinatiile de tip city-break a scazut dupa atacurile teroriste de la Paris Si Bruxelles. Iar solicitarile pentru tarile din zona Orientului Apropiat si Mijlociu au disparut.

Cei care s-au incumetat totusi sa plece din tara au mers catre Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Republica Dominicana, Insulele Maldive, Mexic si Brazilia. Acolo au cheltuit 4,8 milioane de euro doar pe serviciile turistice, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR: "Evenimentele pe plan intern si extern au dus la scaderea numarului turistilor fata de anul trecut. S-a schimbat mentalitatea romanilor privind gestionarea banilor si a timpului liber. Preferam ca in locul unei vacante prelungite de Revelion sa se pregateasca pentru mai multe sejururi."

Cum ninsorile abia acum se instaleaza in tara noastra, e posibil ca sezonul de iarna sa se prelungeasca pana in martie. Asadar, nu ar fi o idee rea sa planuiti o vacanta in perioada urmatoare, mai ales ca preturile vor scadea cu pana la 50%.