Turismul secret al Coreei de Nord

Turismul este destul de puternic restrictionat in Coreea de Nord, asa ca singura modalitate de a calatori in acest stat aflat sub dictatura comunismului, o reprezinta rezervarea unui tur la una dintre cele cateva agentii de turism ale statului nord-coreean. Potrivit turoperatorilor, majoritatea aplicatiilor pentru viza, cu exceptia celor pentru jurnalisti, sunt aprobate fara probleme, noteaza CNN.

Reguli de vizitare: supravegherea de catre ghizii angajati de stat, o conditie esentiala

Indiferent ca vizitati tara singur sau va aflati intr-un grup, doi ghizi angajati in cadrul Agentiei Nationale de Turism Nord-Coreene si un sofer va vor insoti in permanenta, asa ca nu se pot face vizite aleatorii.

Incepand din luna ianuarie a acestui an, autoritatile nord-coreene au anuntat ca nu mai este nevoie ca vizitatorii sa-si predea telefoanele mobile inainte de intrarea in tara. Cu toate acestea, telefoanele nu vor functiona cu cartela proprie, ci doar cu una cumparata de la fata locului (din aeroport), suportata de operatorii locali de telefonie mobila. Se vor putea da si primi telefoane internationale, insa nu se pot trimite mesaje text si nici nu exista retea 3G.

Date importante pentru turisti

In afara de clasicele opriri la monumentele, muzeele si atractiile naturale ale tarii, turistii pot avea parte si de spectacole deosebite, in functie de perioada in care sosesc. Spre exemplu, Kaeson Park este un parc de distractii deschis publicului in august 2011, o replica a celebrului Disneyland. Printre atractiile sale se numara un roller-coaster de ultima generatie si un carusel denumit “peretele mortii”.

“Cand te uiti la localnicii care vin aici si la posibilitatile de distractie, ai impresia ca este cel mai “fericit” loc din Coreea de Nord. In parcul de distractii coreenii nu mai sunt la fel de rigizi, au exact aceleasi obiceiuri si comportamente ca peste tot in lume”, a declarat un turist din Germania, citat de jurnalistii CNN.

Zilele de nastere ale fostilor lideri de la Phenian, Kim Jong-Il (16 februarie) si Kim Il-Sung (15 aprilie), sunt considerate sarbatori nationale, fiind celebrate prin dansuri si activitati sportive. Alte date de interes turistic sunt 25 aprilie (Ziua armatei), 1 mai (Ziua muncii) si 27 iulie (Ziua victoriei), cand s-a semnat armistitiul in Razboiul coreean.

Serbarile Poporului de la Phenian (Mass Games) reprezinta, de asemenea, o sarbatoare importanta in Coreea de Nord. Acestea au loc la sfarsitul lunilor de vara si dureaza pana la inceputul toamnei. In 2013, peste 100.000 de performeri, artisti si gimnasti, sunt asteptati sa ia parte la coregrafia spectacolului, ce se va desfasura intre 27 iunie si 9 septembrie. Pachetele turistice care includ bilete la Mass Games costa in jur de 1.500 de dolari iar vizele sunt acordate, de obicei, in decurs de 10 zile de la depunerea aplicatiei.

In privinta operatorilor aerieni, turistii pot opta pentru Air Korea, Air China sau Air Koryo, cu escala la Beijing. De asemenea, turistii din afara Americii, pot ajunge in Coreea de Nord cu trenul.
 
Tur operatori coreeni:

-  Koryo Tours (Beijing) – koryogroup.com

-  Young Pioneers Tours (Beijing) – dprk.youngpioneertours.com

-  Asia Pacific Travel (SUA) – northkorea1on1.com

-  Regent Holidays (Marea Britanie) – regent-holidays.com

-  Explore North Korea (China) – explorenorthkorea.com