Cecilia Tonon face parte dintre localnicii care s-au saturat. La tot pasul, in drum spre serviciu sau la cumparaturi, se impiedica de turisti dezorientati. Zilnic e nevoita sa faca slalom prin multimi interminabile de oameni.

Cecilia Tonon, localnica
''E ca un asediu pe care nu-l mai putem gestiona. Poate ar trebui sa ne resemnam si sa recunoastem ca Venetia nu mai apartine locuitorilor sai. E doar un parc de distractii''.

Nemultumitii au mai multe proiecte pentru a rezolva problema. O propunere consta in introducerea unei taxe de intrare in Piata San Marco, ceea ce i-ar descuraja mai ales pe asa numitii "turisti de o zi", mult mai numerosi decat cei care vin pentru sejururi mai lungi.

Marco Scurati, localnic
"Nu poti inchide orasul, asta e imposibil din motive tehnice si legale. Dar toata lumea vrea sa vada Piata San Marco. Daca am limita accesul aici, s-ar simti in tot orasul''.

Marco spune ca s-ar putea face acest lucru prin instalarea unor bariere la intrarile in piata. Pragmatici, venetienii i-ar scuti de taxa pe turistii care baga bani in buzunarele orasului.

Marco Scurati, localnic
''Turistii care stau la hotel, adica 25% din total, platesc deja o taxa turistica orasului, de aceea vor avea intrarea libera in piata''.

O alta idee este de a taxa turistii in functie de perioada in care vin.

Massimo Andreoli, localnic
''Nu poti opri afluxul de turisti, dar ii poti impiedica sa vina in anumite perioade. Daca iti programezi vizita din timp, intr-o perioada mai putin aglomerata, platesti mai putin pentru toate serviciile''.

Aceste proiecte nu prea sunt pe placul turistilor, pe care se bazeaza totusi economia orasului.

Primaria Venetiei nu a luat o decizie, dar veniturile suplimentare ii fac cu ochiul. Daca biletul de intrare ar costa 5 euro, vistieria orasului ar castiga 50 de miloane de euro anual. Nu se stie insa cat ar pierde nemultumindu-i pe potentialii turisti.