"Finala Europa League de pe 9 mai este o sansa imensa pentru turismul romanesc, daca vom sti sa le oferim celor 40.000 de turisti un oras curat, cu servicii de calitate, fara caini vagabonzi si fara hoti de buzunare. Toti turistii straini de saptamana viitoare vor deveni fie niste ambasadori onorifici ai promovarii turismului romanesc, fie cei mai virulenti critici. Opinia lor nu va putea fi schimbata ulterior nici cu milioane de euro dati pe promovarea internationala a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, un eveniment de calibrul finalei Europa League este o sansa ca turistii straini sa vada locurile frumoase si spectaculoase ale Bucurestiului, precum Palatul Parlamentului sau Centrul Istoric, iar turoperatorii sa ii ispiteasca cu excursii pe Valea Prahovei sau pe urmele lui Dracula.

"Faptul ca unii hotelieri au crescut preturile cu 50% pentru a profita prosteste de acest eveniment nu ne face cinste, de vreme ce oricum profiturile vor exploda prin ocuparea fara precedent a locurilor de cazare, a cafenelelor si restaurantelor. Riscam sa primim aceleasi critici dure pe care Michel Platini le-a adus hotelierilor din Ucraina pentru ca au marit pretul cazarilor in perioada meciurilor CE de fotbal din aceasta vara. Ar trebui sa ne dezbaram pentru totdeauna de ideea de lovitura de week-end sau de profit de moment si sa incercam sa-i readucem pe acesti turisti si alta data la Bucuresti", se mai arata in comunicat.

Potrivit federatiei, exista multe probleme cu care se pot confrunta turistii straini. In cazul mijloacelor de transport in comun, timpii de asteptare sunt mari, iar hotii de buzunare "sunt la panda".

"Turistul strain se poate intalni cu obisnuitii spalatori de parbrize, cu vanzatorii de nimicuri si cu cersetorii nelipsiti de la intersectiile importante. Sa nu ne facem de ras oferindu-le turistilor spectacolul dezolant al acestor persoane ce ne agaseaza zilnic in Capitala. Autoritatile trebuie sa-si faca datoria si sa interzica orice forma de cersit sau de vanzare neautorizata in Bucuresti pe durata evenimentului, ca sa nu transformam Capitala intr-un balci jalnic", se mai arata in comunicat.

Oficialii FPTS spun ca din punctul de vedere al alimentatiei oferite, proprietarii de restaurante si terase ar trebui sa isi indrepte atentia catre preparatele traditionale romanesti.

In plus, organizarea unor piete cu produse autentic romanesti, combinate cu suveniruri de calitate ar insemna "o carte de vizita de neuitat" pentru turisti.

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii le recomanda tuturor hotelierilor si ofertantilor de servicii turistice sa evite cresterea de preturi si sa vina in intampinarea turistilor cu cele mai bune produse, cu o servire ireprosabila si cu ospitalitate.

"De felul in care ne vom achita de calitatea de gazde saptamana viitoare depinde daca turismul din Bucuresti si din Romania va cunoaste o imbunatatire considerabila in viitor, daca va ramane la nivelul nesatisfacator de pana acum sau daca va avea chiar de suferit", se mai arata in comunicat.

Finala Ligii Europa dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao are loc in 9 mai, de la ora 21:45, pe Arena Nationala, fiind transmisa in direct de Pro TV.

Organizarea la Bucuresti a Ligii Europa va genera intre 30.000 si 40.000 de turisti si va aduce incasari de 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind in domeniile turismului si alimentatiei publice, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu.

Ministerul Administratiei si Internelor estimeaza ca pentru Finala Ligii Europa vor veni la Bucuresti aproximativ 20.000 de suporteri spanioli.