”Poate ca zilele in care era cunoscut sub numele de «Micul Paris» au trecut de mult timp, insa acest lucru nu inseamna ca gloria Bucurestiului a disparut si ea. Capitala Romaniei continua sa se redefineasca, combinand o istorie bogata in evenimente cu o identitate moderna”, afirma autoarea acestui articol, Marissa Tejada, potrivit News.ro.

Jurnalista CNN s-a declarat impresionata de arhitectura ”ametitoare” a Bucurestiului, bazata pe combinatie fascinanta de stiluri.

”Intre blocurile cu apartamente din era comunista se afla cladiri bizantine, biserici vechi de mai multe secole si resedinte Art Nouveau care ies in evidenta ca un fel de supravietuitori ai cutremurelor, razboiului si comunismului. Privind si mai de aproape una dintre cele mai promitatoare capitale din Uniunea Europeana, vei avea sansa de a descoperi si alte detalii fermecatoare”, a adaugat Marissa Tejada.
  
Un Centru Vechi intinerit

Bucurestiul este locul in care se intalneau comerciantii si calatorii europeni din secolul al XV-lea. A supravietuit planului de sistematizare demarat de Nicolae Ceausescu, care dorea sa distruga o cincime din vechiul oras pentru a construi versiunea lui de capitala socialista.

Dupa ce au ramas mult timp reduse la rangul unor cladiri de mahala, vechile case din Centrul Vechi au fost rand pe rand restaurate. Stradutele inguste, acoperite cu piatra pavata, au fost transformate in unul dintre cele mai pline de viata cartiere din Europa in ceea ce priveste viata nocturna.

Librarii, cinematografe, restaurante si cafenele adauga un farmec suplimentar acestei zone.

Trecutul princiar al contelui Dracula

Palatul Voievodal Curtea Veche, in trecut palatul fostilor printi valahi, inclusiv al lui Vlad Tepes, care a fost sursa de inspiratie a scriitorului Bram Stoker atunci cand a redactat romanul ”Dracula”, a avut intotdeauna legaturi cu regalitatea.

Era palatul in care erau incoronati fostii printi romani. Muzeul Curtea Veche expune vase din ceramica si artefacte care au fost descoperite printre ruinele acestui palat.

Circuitul turistic ”Two Castles in One Day” (”Doua castele intr-o zi”), demarat de agentia TravelMaker Romania, ii duce pe turisti in centrul Romaniei, oferindu-le posibilitatea de a vizita Castelul Dracula (Castelul Bran) si elegantul Castel Peles.

Vastul Palat al Parlamentului

Acest colos arhitectural a stabilit mai multe recorduri, fiind desemnat cea mai grea cladire din lume, cea mai mare cladire din Europa si a doua cea mai mare cladire administrativa din lume (dupa Pentagon).

Palatul Parlamentului a generat si critici pentru dimensiunile si kitsch-ul ei, reprezentand un fel de testament al luxului opulent pe care Nicolae Ceausescu si l-a dorit pentru el insusi, inainte de a fi alungat de la putere in decembrie 1989.

La mica distanta se afla si Muzeul National de Arta Contemporana.

Concerte la Ateneul Roman

O seara la Ateneul Roman ofera spectatorilor sansa de a asista la reprezentantii ale Filarmonicii Romane George Enescu in una dintre cele mai grandioase cladiri de secol XIX din Bucuresti.

Semanand cu un templu din Grecia Antica si construit sub forma unui dom cu inaltimea de 41 de metri, Ateneul Roman impresioneaza prin interiorul sau amplu, marcat de decoratii sub forma unor frunze aurite, balcoane din marmura si scari in spirale largi.

In sala de concerte propriu-zisa, o fresca lunga de 70 de metri si inalta de trei metri, care descrie istoria Romaniei, atrage intotdeauna atentia spectatorilor.

Frumoasa Biserica Stavropoleos

Ridicata in secolul al XVIII-lea de arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, Biserica Stravropoleos este o cladire mica, linistita si frumoasa. Construita in stilul brancovenesc, biserica are o intrare deosebita, decorata cu colonade ample. Pietre de calitate superioara si sculpturi in lemn, alaturi de o combinatie speciala de elemente romanesti si bizantine, pot fi admirate in interiorul acestei biserici ortodoxe.

Ramasitele ”Micului Paris”

Bucurestiul era cunoscut in trecut sub numele de ”Micul Paris”, fiind o capitala infloritoare in timpul domniei regelui Carol, care a adus arhitecti francezi cu misiunea de a oferi orasului un nou tonus.

Multe dintre acele creatii au fost apoi ”desfigurate” de arhitectura din beton realizata in timpul perioadei socialiste.

Calea Victoriei detine inca o serie de monumente si cladiri elegante in stilul Belle Epoque.

Construit in spiritul electic francez, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei este una dintre cele mai extravagante cladiri din oras, care gazduieste in prezent un muzeu dedicat compozitorului George Enescu.

Pe Soseaua Kiseleff poate fi admirata o replica a Arcului de Triumf din Paris. Traficul rutier inconjoara intr-un sens giratoriu amplu acest monument, ce are o inaltime de 27 de metri, care a fost finalizat la inceputul secolului al XX-lea.

Un muzeu in aer liber fara egal

Casele traditionale din satele Romaniei sunt ”vedetele” Muzeului National al Satului ”Dimitrie Gusti”, care se intinde pana pe malul Parcului Herastrau.

Vizitatorii pot sa admire aproximativ 300 de cladiri traditionale, inclusiv case taranesti cu acoperisuri tuguiate, hambare acoperite cu paie, biserici si mori de macinat - toate fiind aduse din localitati ale Romaniei.

Kilometri de parcuri

Bucurestiul are multe parcuri frumoase. Cel mai vechi, creat la jumatatea secolului al XIX-lea, este Gradina Cismigiu.

Impresioneaza insa si Parcul Herastrau, intins pe o suprafata de 160 de hectare, in care se afla un teatru in aer liber si multe spatii publice recreative. Pot fi inchiriate si barci de agrement pentru plimbari pe lac in timpul verii.

Parcul Carol, finalizat in 1906, este considerat cel mai frumos din Bucuresti. Aici se afla Monumentul Soldatului Necunoscut si un teatru in aer liber construit in stil roman - Arenele Romane.

Probabil cea mai frumoasa librarie din Europa

Amenajata in interiorul unei frumoase cladiri din secolul al XIX-lea ce a fost restaurata, Carturesti Carusel este considerata una dintre cele mai uluitoare librarii din lume.

Designul interior, minimalist dar impresionant, este potentat de razele de lumina, filtrate printr-un luminator central, care ofera vizitatorilor impresia unui spatiu amplu si sentimentul ca se afla intr-un carusel in miscare.