Daca porniti intr-o calatorie de-a lungul judetelor Caras-Severin si Mehedinti o sa intalniti Pestera Ponicova, Grota Veteranilor si Cazanele Dunarii, locuri in care muntele se prabuseste in fluviul ce pare fara sfarsit. Tot aici, chipul lui Decebal sculpat in stanca, un basorelief inalt de 55 de metri, ii impresioneaza pe trecatori.

Dupa o plimbare cu vaporul la Cazanele Dunarii, turistii poposesc in Grota Veteranilor, sapata in Cazanele Mari. Potrivit vechilor cronici, este cunoscuta ca fiind sanctuarul lui Zamolxe, zeul suprem al geto-dacilor, apoi a devenit loc de refugiu pentru armata austriaca in secolele XVI-XVII.

Sub apa este acoperit un sat vechi, Dubova, iar cand Dunarea scade ca acum se poate zari turla vechii biserici. Tot aici, la trei kilometri in aval de Orsova, o insula de legenda, Ada Kaleh, sta scufundata sub ape, dupa construirea barajului de la Portile de Fier.

La pensiunile din zona exista si pontoane speciale unde puteti sa cititi, relaxati, sub umbra salciilor.

Daca ajungeti aici, nu ratati macar o plimbare de cateva ore cu salupa. Va veti simti mai aproape de locuri inca neatinse de turismul in masa.