Estimarile apartin bancii austriece Erste, care a prezentat joi o analiza privind impactul economic al competitiei sportive in Polonia si Ucraina, informeaza Mediafax.

Aproximativ 90% din investitiile de 30,2 miliarde euro asociate evenimentului au fost directionate catre infrastructura, majorand cu 8,5-9% investitiile de capital din cele doua state si atenuand efectele crizei economice.

Fiecare dintre cei un milion de turisti asteptati de Polonia si Ucraina pentru EURO 2012 va petrece in medie 3-4 nopti si va cheltui 800 de euro.

In plus, imbunatatirile aduse infrastructurii vor aduce beneficii economice pe termen lung, fiind asteptata o contributie pozitiva de 2% la PIB-ul Poloniei din perioada 2008-2020.

"Acest lucru (dezvoltarea infrastructurii - n.r.) poate atrage mai multe investitii straine directe, intrucat infrastructura nedezvoltata a reprezentat cel mai important factor care a descurajat investitiile in Polonia", comenteaza in raport Birgit Niessner, analist sef in cadrul Erste Group.

Astfel, Polonia a investit in ultimii cinci ani 19,8 miliarde euro, reprezentand 5,2% din PIB-ul anual, in dezvoltarea infrastructurii pentru a se pregati de gazduirea campionatului european la fotbal. Evenimentul a condus la crearea a pana la 30.000 de noi locuri de munca in economia polona.

Investitiile realizate in Polonia au fost finantate in proportie de 31% din fonduri UE, astfel ca transferurile nete de bani de la UE au crescut de la 0,9% din PIB in 2009 la 2,4% din PIB anul trecut.

Polonia asteapta intre 500.000 si 700.000 de turisti la UEFA EURO 2012, care ar putea aduce direct in economie pana la 560 milioane euro numai prin cheltuieli directe.

"Efectul beneficiilor generate de turism va fi probabil de scurta durata, ajutand doar la acoperirea cheltuielilor extraordinare, de exemplu cu masurile de securitate", a mai spus Niessner.

In Ucraina, investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura si pregatiri pentru eveniment au totalizat 10,4 miliarde euro, adica 9% din PIB-ul anual al tarii, iar economia locala a castigat 69.000 de noi locuri de munca. In Ucraina sunt asteptati 500.000 de turisti care vor cheltui 400 milioane euro.

Daca echipa nationala a uneia dintre cele doua state gazda va reusi o performanta buna in turneu, aceasta s-ar reflecta in economia reala prin cresterea increderii consumatorilor si a consumului populatiei, sprijinind cresterea economica.